Több mint ajándék! Új termék kollekció! Természetes alapanyagokból készített szappanok és kézzel festett kerámiák.
X
Illatdoktor az éltető természetesség!
Kosár
Az Ön kosara jelenleg üres!
Utoljára megtekintett
Még nem tekintett meg egy terméket sem.
doTerra törzsvásárló leszek

Regisztráció > Vásárlás >

Részletek itt!

Hírlevél feliratkozás
Vezetéknév: 
Keresztnév: 
E-mail: 
Biztonsági kód: 
Gépelje be a biztonsági kódot:

Feliratkozás

Árukereső.hu
Olcsóbbat.hu

Illóolajokról

Mik az illóolajok? 

Ismét egyre népszerűbbek a természetes illóolajok, hiszen gyors és hatékony megoldást szeretnénk napi kihívásainkra. Legnagyobb előnyük, hogy képesek helyreállítani testünk harmóniáját. A természetben előforduló, illékony aromás vegyületek, melyek terápiás minőségben számtalan egészségügyi előnyt jelentenek az ember számára is. A növény funkcionálisan a saját védelme és életfolyamatainak lebonyolítása céljából termeli az illóolaját. Az esszenciális illóolajokat a növény különböző részeiből nyerik ki, többnyire gőzlepárlással vagy préseléssel. Növényi részek származhatnak a gyökeréből, szárából, kérgéből, leveléből, virágából, héjából, gyantájából. Fontos a gyógyító erő szempontjából, hogy csak az őshonos termőterületekről származó növények illóolajai bírnak terápiás hatással. Rezgéssel rendelkező, élő biokémiai vegyületek több száz hatékony alkótóelemet, kémiai összetevőt is tartalmaznak. A kis barna üvegcsék nagy erőt, kincseket rejtenek! A tiszta, terápiás illóolaj nem tartalmazhat kőolaj származékot és egyéb szintetikus töltőanyagot, vegyszert és alkoholt.

Hogyan is működnek az illóolajok?

Az illékony aromás vegyületek gyorsan mozognak a levegőben. Szaglásunk kiváló, érzékeny receptorai gyorsan eljuttatják az illatmolekulákat az agy központi részébe, a hipotalamuszba. Hatásuk akkor érezhető a vegyületeknek, amikor közvetlenül kölcsönhatásba lépnek az agy ezen érzékelőivel. Eddig több mint 3000 típusú illékony aromás vegyületet fedeztek fel, fontos megjegyezni, hogy ezek a vegyületek nagymértékben meghatározzák az egyes illóolajok értékeit, aromáját és jellegét. Az egyedülálló kémiai összetétel miatt minden illóolaj fajonként, sőt növényenként is változhat. Az illóolajokban található aromás alkotóelemek finom aránya teszi egyedivé a növényi esszenciát.

Az illóolajok nem új trend!

Míg egyesek az illóolajokat új trendnek tekintik, a növényi kivonatok és a növényi alapú termékek használata mélyen a múlt hagyományaiból ered. Az ókori civilizációk aromatikus növényeket használtak testük ápolására, egészségügyi elváltozásaikra, vallási szertartásaikra, kozmetikai kezeléseikre és ételeik ízesítésére.

Illóolajok használata ma.

A fejlett technológiával, a jobb minőséggel, hatékonysággal és biztonsággal az illóolajok hozzáférhetőbbek és könnyebben használhatók a mindennapi életben. Bár az illóolajokat gyakran használták a múlt kulturális gyakorlatának és hagyományainak részeként, ma már egyre több tudományos bizonyíték és kutatás áll rendelkezésünkre az illóolajok hatékonyságának és biztonságos természetének bemutatására napjainkban. 

Hogyan használták az illóolajokat ókorban?

Az illóolajok felhasználása hosszú évszázadokkal ezelőtt kezdődött, különböző civilizációk őrzik hagyományukat.
- Egyiptom: Az egyiptomiak növényi termékeket használtak kozmetikai kezelésekben, ételkészítményekben, temetkezési szertartásokban és vallási szertartásokban. 
- Görögország: Az ókori Görögországban olyan férfiak, mint Homérosz és Hippokratész, a korai egyiptomiak felfedezéseire építve kutatták a növények aromás felhasználását. 
- Róma: Az ókori rómaiak gyakran használtak növényi kivonatokat masszázshoz, parfümökhöz és illatos fürdőkhöz. 
- Irán: A középkorban az emberek Irán régiójában gyakran használtak és kereskedtek fűszerekkel vagy gyantákkal parfüméria és egészségmegőrzés céljából. 
- India: Az ayurvédikus orvoslás, egy Indiában őshonos holisztikus gyógyító rendszer, 5000 év alatt fejlődött ki, és magában foglalja aromás és növényi vegyületek használatát. 
- Kína: A hagyományos kínai gyakorlatok évszázadok óta tartalmazzák a növényi anyagok használatát a wellness népszerűsítése érdekében. 
- Franciaország: Rene Gattefosse francia kémikus nevéhez fűződik az első, aki az „aromaterápia” kifejezést érinti, mivel az illóolajokat alaposan tanulmányozta és kutatta a 19. században.

Hogyan készülnek az illóolajok?

Az olaj tisztasága a földrajzi elhelyezkedéstől, a lepárlási módszerektől, az időjárástól és egyéb tényezőktől függően változhat. A minőség függ attól is, hogy milyen jól választják ki, gondozzák és betakarítják a növényeket. A desztillációs folyamat során az illóolaj megőrizheti értékeit vagy akár meg is semmisülhet. A lepárlóknak pontosaknak kell lenniük, és gondosan figyelniük kell a betakarítási módszerekre, a hőmérsékletre, a lepárlás idejére, az alkalmazott nyomás nagyságára stb.

Miért a doTERRA illóolajok a legjobbak a piacon?

A doTERRA gyengéden és gondosan desztillálja növényeit, amelyeket a világ minden tájáról tapasztalt termelők türelmesen betakarítottak az ideális kivonat, összetétel és hatékonyság érdekében. Minden doTERRA illóolajat alaposan tesztelnek a szigorú CPTG Certified Pure Therapeutic Grade  ®  minőségi protokoll alkalmazásával.

Az illóolajok lepárlásának tudománya ma művészet is. 

A lepárlók nemcsak az éves tapasztalatokra támaszkodnak, hanem modern technológiákat és technikákat is alkalmaznak. Az illóolajok kivonásának legelterjedtebb módszere az alacsony hőfokon végzett gőz desztillációs eljárás. Ebben a folyamatban a nyomás alatt lévő gőz a növényi anyagon kering. Az illóolajok felszabadulnak a növényből, és a gőz elvezeti őket. Amikor a gőz lehűl, a víz és az olaj természetesen elválik, és az olaj összegyűlik. A legmagasabb minőségű, megfelelő kémiai összetételű olajkivonat biztosítása érdekében a hőmérsékletet és a nyomást szigorúan ellenőrizni kell. Túl kevés hő vagy nyomás, negatívan befolyásolja az olaj összetételét és hatékonyságát.

Gőz desztilláció

A növényi aromás vegyületek (illóolaj) kivonásának leggyakoribb módja a gőz desztilláció. A gőz desztillációs folyamat során a gőz áthalad a növényi anyagon. A fűtött gőz és az enyhe nyomás együttes hatására az illóolaj felszabadul a mikroszkopikus védőzsákokból. Amint a gőzkeverék kondenzátoron keresztül áramlik és lehűl, olajréteget és vízréteget kap. Az illóolaj a tetejére emelkedik, elválik a hidrosztól (virágvíz) és összegyűjti. Néhányan kérdezték az első lepárlások közötti különbséget a teljes lepárlásokhoz képest. A gőz desztillálás hőmérséklete általában 140–212 Fahrenheit-fok között mozog. Mivel a különböző növények különböző nyomást, időt és hőmérsékletet igényelnek, ennek a desztillációs módszernek a használata lehetővé teszi a hőmérséklet beállítását a növénytípus alapján, ezáltal nagyon hatékony és pontos módszert biztosítva a legtisztább vegyületek előállítására.  

Kifejtés / hideg sajtolás

A gőz desztillációval ellentétben az expresszió, amelyet néha hidegen sajtolásnak is neveznek, nem jár hővel. Ebben a folyamatban az olajat a termékből mechanikai nyomáson préselik. A doTERRA expressziót használ az összes citrus olajának, például a vad narancs, a citrom, a lime, a bergamott és a grapefruit héjából való kivonására. A megfelelő desztilláláshoz figyelembe kell venni a nyomás, a hőmérséklet, az idő és a betakarítási gyakorlatok egyediségét, amelyek mindegyike ugyanolyan sokféle lehet, mint maguk a növények. A gyenge desztillációs folyamat megváltoztathatja vagy megsemmisítheti az illóolajat tartalmazó szükséges aromás vegyületeket, így olyan anyag maradhat el, amely messze eltér a tervezett céltól, és olyasmit, amelyet nem használnának az egészség és a wellness támogatására. Ezért a legjobb desztillációs kézművesek csak néhány kiválasztott üzemnek szentelik erőfeszítéseiket és munkájukat. Ez az összpontosított erőfeszítés megfelelő ismereteket és tapasztalatokat fejleszt, elősegítve a növény olaj kémia és desztillált formája közötti egybevágást. Ma már a hagyományos orvoslás is elfogadja, hogy a betegségek kialakulásában a stressz és a meg nem oldott lelki problémák nagy szerepet játszanak.

Sokrétű a felhasználásuk :
-inhalálás
-párologtatás
-bőrre való helyi alkalmazás, krémbe vagy hordozó olajba keverni
-fürdövízbe tenni ( tejszínbe feloldva )
-nyelv alá cseppenteni*
-üres kapszulába vagy vízbe téve fogyasztani*.

Bőrproblémák esetén tiszta, szintetikum mentes hidratáló krémbe is lehet csöppenteni, jól elkeverni és ezután a bőrbe masszírozni. Használat előtt azonban érdemes bőrpróbát végezni. Kenhető a tarkóra vagy célzottan pulzuspontokra is.

*Fokozatosság elvét ajánlott betartani. Első felhasználás 1-2csepp!

Alkalmazásuk

Illóolajok egészségügyi felhasználásának területei

Az illóolajok felhasználhatók az egészségük és közérzetük javítására, bőrirritációk csillapítására, az egészséges emésztés elősegítésére, a száj egészségének javítására, a tiszta légutak érzetének megteremtésére. Az illóolajok különféle előnyöket kínálnak, minden egyes ember a maga módján tapasztalja meg jótékony hatásukat. Az illóolajok széles hatás spektrumuk miatt váltak népszerűvé, mert lehetővé teszik a felhasználó számára, hogy a tapasztalatok megszerzését sajátos igényeihez és életviteléhez igazítsa, nem pedig egy általános sémához.

Az illóolajok érzelmi előnyei

Az illóolajok aromája kémiai reakciót is létrehozhat az agyban, és érzelmeket vált ki. A szaglásunk erőteljes, fiziológiai és érzelmi reakciókat eredményezhet. Az egyedülálló kémiai szerkezetekkel minden illóolaj különféle érzelmi előnyökkel jár a felhasználó számára. Egyes illóolajok nyugtató, tonizáló és földelő tulajdonságokkal rendelkeznek, míg mások energizáló, felemelő, melegítő vagy megújító hatásúak. Amint testünk érzelmek és fizikai állapotok egész sorát éli át egyetlen nap alatt, az illóolajok segíthetnek a jólét kezelésében és fenntartásában.

Illóolajok használata

Most, hogy tudod, mi az illóolaj, és honnan származnak az illóolajok, itt az ideje megtanulni, hogyan kell használni őket. Nem kell szakértőnek lenned ahhoz, hogy élvezhesd az illóolajok előnyeinek széles skáláját. Csak egy alapvető ismeretre van szükséged arról, hogyan lehet biztonságosan és egyszerűen használni az illóolajokat a mindennapi rutin során. Készen állsz arra, hogy többet megtudj?

Hogyan használhatom biztonságosan az illóolajokat?

Minden alkalmazási módszer biztonságos, ha megfelelően használják, beleértve az aromás, helyi és belső módszereket is. Egy vagy több alkalmazási módszer alkalmazható érzelmi és fizikai wellness alkalmazások széles skálájához. Egyszerre egyetlen olajat vagy összetett keverékekben lehet használni a három módszer egyikében:

Helyi alkalmazás 

Nagyon hatékony módszer, mivel az illóolajok alacsony molekulatömegűek és lipidben oldódnak, könnyen behatolnak a bőrbe. A felszívódás után az alkalmazott területen maradnak lokalizált előnyökért. Bár az illóolajok könnyen felszívódnak, számos módon lehet növelni a felszívódást. Könnyű masszázs használata növeli a vér áramlását az alkalmazás területére, ezáltal javítja az eloszlást a testben. A hordozóolaj használata ( pl.: tiszta magolajok) szintén növelheti a felszívódást, különösen a száraz vagy pelyhes bőrben, mivel segíti a bőr hidratálását és az olaj lassú párolgását. A bőrérzékenység kialakulásának valószínűségének csökkentése érdekében, különösen fiatal vagy érzékeny bőrön, tanácsos hordozóolajat (például frakcionált kókuszdióolajat) használni a hatékonyabb olajok hígításához és egy olaj első próbálkozásakor. Az ajánlott hígítási arány általában egy csepp illóolaj és három csepp hordozóolaj. Mindig tanácsos egész nap több kis adagot használni, nem pedig egyetlen nagy adagot. Kezd a lehető legalacsonyabb adaggal (1-2 csepp). Szükség szerint a helyi dózist 4-6 óránként meg lehet ismételni. Mivel minden egyén egyedi, az adag egyénenként változik méret, életkor és általános egészségi állapot alapján.

Előnyös területek a lokális alkalmazáskor
- Nyak
- Homlok és halánték
- Mellkas és has
- Karok, lábak, lábfejek

A helyi felhasználás egyéb hatékony módszerei 
- Adj néhány csepp olajat egy meleg fürdőbe, mézzel vagy tejszínnel keverve.
- Készíts meleg vagy hidegvizes borogatást úgy, hogy egy törülközőt vagy ruhadarabot benedvesítesz, adj hozzá illóolajokat, majd vidd fel a kívánt területre.
- Adj illóolajat egy testápolóhoz vagy hidratáló krémhez, majd vidd fel a bőrre.

Elkerülendő érzékeny területek
- Néhány arcterület, például a szem körüli bőr
- Szem és fül belseje, orrüreg

Belső használat

Egyes illóolajok gazdag kulináris múlttal rendelkeznek, és felhasználhatók étrend-kiegészítőként, amelyek támogatják a különféle egészséges állapotokat. Amikor fahéjat szór a zabpehelyre, kortyol egy bögre borsmenta teát, vagy friss bazsalikomlevelet ad a spagettihez, valójában néhány illékony aromás illóolaj-vegyületet fogyaszt. Az illóolaj számos egészségügyi előnnyel jár, valamint ízesítő és aroma tulajdonságokkal rendelkezik az ételekben. Koncentrált formájukban az illóolajok étrend-kiegészítőként használhatók az egészség javára. A belső használat biztonságos és hatékony alkalmazási módszer testünk kifinomult fiziológiai folyamatai miatt. Lenyeléskor az illóolajok a gyomor-bél traktuson keresztül közvetlenül bejutnak a véráramba, ahol a test többi részén szállítják őket. Az illóolajok lipidben oldódnak, így könnyen szállíthatók a test minden szervébe, beleértve az agyat is. Ezután, mint minden általunk fogyasztott dolgot, az illóolajokat is a máj és más szervek metabolizálják, majd kiválasztják. Az illóolajok összetétele rendkívül összetett. Minden alkotóelem egyedi biokémiai tulajdonsággal rendelkezik, amelyek különböző módon reagálnak a sejtekkel és szervekkel. Bár ezeket a hatásmechanizmusokat nem teljesen értik, a pozitív végeredményeket azonban bebizonyították. A test csak megfelelő illóolaj adagokkal való kezelésre alkalmas. A toxicitás elkerülése érdekében szigorúan be kell tartani a címkézési ajánlásoknak és más szakmai irányelveknek megfelelő adagolást.

A belső alkalmazás hatékony módszerei
- Használj olajat a főzéshez vagy sütéshez szükséges receptekben a friss vagy szárított
gyógynövények és fűszerek helyettesítésére.
- Ne feledd, hogy az illóolajok sokkal erősebbek, mint a szárított vagy friss gyógynövények és fűszerek,
ezért kezdje nagyon kis mennyiséggel.
- Erősebb olajok esetén jobb lehet, ha fogpiszkálóval adagoljuk őket (a tiszta fogpiszkáló végét mártsuk
az olajba, majd adjuk hozzá az ételhez), nem pedig cseppekkel.
- Adj illóolajokat vízhez, turmixokhoz, tejhez, teához vagy más italokhoz.
- Az illóolajokat belsőleg egy zöldségkapszulába csepegtetve vedd be, vagy adj hozzá kis mennyiségű
almaszószt vagy joghurtot.

* Az összes alkalmazási módszernél feltétlenül olvasd el és kövesd a címkéket a konkrét utasítások és a
biztonsági információk érdekében.

Kosárba

Kosárba helyezve

Betöltés...

...
Hiba

Sikertelen művelet

Ismeretlen hiba, kérjük, próbálja újra.