Regisztráció > Vásárlás >
Mi a hisztamin intolerancia?
Régebben azt hitték, csak az allergiás reakciók kiváltásában van szerepe (főleg az allergiás folyamatok során szabadul fel a hízósejtekből), de azóta kiderült, hogy más feladata is van. Például idegsejtek is tudnak a hisztamin révén kommunikálni egymással, ebből adódóan az anyag az idegrendszeri jelátvitel szempontjából is fontos. Életideje a szervezetben nagyon rövid, mindössze 10-60 perc. Ha viszont lebomlási folyamata valami miatt sérül - például mert nem termelődik elég lebontóenzim -, akkor a hisztamin túlzott mennyiségben lesz jelen a szervezetben. Ilyenkor alakulhat ki rá túlérzékenység, egyfajta intolerancia, amely nem keverendő az allergiával. A főképp bélrendszeri és bőrgyógyászati tüneteket ez a túlérzékenység okozza.
Tünetek: hányás, haspuffadás, szem körüli ödéma, fejfájás, viszketés, kipirosodott bőr, hasmenés, orrfolyás, tüsszögés, orrviszketés, hasi görcs, melegségérzet, légszomj tünetek, ödéma az arcon, anafilaxiás reakció
Ajánlott illóolajok:
- Citrom-Levendula-Borsmenta keveréke ( TriEase ) softgels https://illatdoktor.hu/termek/triease_lagyzselatin_kapszula_288g_60db_-_szezonalis_tulerzekenyseg_ellenszere.html
- Óriástuja
- Szegfűszeg
- Kamilla
- Eukaliptusz https://illatdoktor.hu/termek/eukaliptusz_-_eucalyptus_radiata_15ml_.html
- Orvosi citromfű
- Yarrow Pom ( cickafark/gránátalmamag olaj)
- Kék varádics
- Mirha
- Kakukkfű
- Air - légzés keverék https://illatdoktor.hu/termek/doterra_air_15ml_-_konnyu_legzes_olaja.html
- Zengest - emésztés keverék
- Onguard - immun támogató keverék
- Serenity - lazító keverék
A hisztaminintolerancia létezése még egyes gasztroenterológusoknak is újdonság. A jelenséggel korábban csak bőrgyógyászok foglalkoztak, ők diagnosztizálták, de ma már más szakorvosok is gondolnak rá. Feltételezhető az is, hogy a korábban IBS-nek véleményezett panaszok egy részét tulajdonképpen hisztaminintolerancia okozza. A hisztaminérzékenység diagnózisát kimondani a hisztamint bontó diamin-oxidáz enzim (DAO) vérből végzett szintmeghatározásával lehet. A DAO értéke hivatalosan 10-100 U/ml között van, de a megfigyelések szerint a 20 U/ml alatti érték már járhat klinikai tünetekkel.
A hisztaminintolerancia okai és tünetei
Már régóta megfigyelték, hogy bizonyos ételek fogyasztása egyeseknél allergiás jellegű tüneteket válthat ki, de ennek okát nem ismerték. A legjellegzetesebb panaszok a bőrt érintették. A betegek észrevették, hogy például pezsgő fogyasztása után 10-15 perccel hirtelen kipirulás, az arcon és a nyakon melegségérzet, esetleg viszketés jelentkezik (a pezsgőnek nagyon magas a hisztamintartalma). Rájöttek arra is, hogy a hisztaminintolerancia bélpanaszokat és légúti gondokat is okozhat. Utóbbiak közül az orrfolyást, a tüsszögést, az orrviszketést lehet kiemelni, de súlyosabb esetben asztmás tünetek is jelentkezhetnek. Ezek a problémák a hisztaminban dús ételek elfogyasztása után 1-2 órán belül alakulnak ki. A bélpanaszok közül a hasi görcsöt, a hasmenést, a haspuffadást és a hányást lehet kiemelni.
Ezek szintén az étkezést követően 1-2 órán belül válnak érezhetővé. Jelentkezhet a hisztamin intolerancia miatt fejfájás is, de az érfal áteresztőképességének növekedése miatt a szem körül és az arcon ödéma is létrejöhet.
A túlérzékenység nyomán nagyon ritkán komoly szívritmuszavarral, vérnyomáseséssel, hasmenéssel kísért anafilaxiás reakció is jelentkezhet. A tünetek mindenkinél mások, nehéz általános panaszokat megnevezni. A túlérzékenység jellege azzal is összefügghet, hogy a hisztaminbontó enzim szintje például a bőr alatt vagy a bélben alacsonyabb-e. Ettől függően jelentkezhetnek bőrpanaszok vagy bélrendszeri gondok. Változó az is, hogy kinél milyen étel okoz problémát. A tünetek jellemzően átmenetiek, de ismétlődhetnek. A panaszokat elsődlegesen a túlzott hisztaminbevitel és a hisztamint bontó enzim hiánya, csökkent mennyisége okozza. Egyelőre még nem igazolt, hogy ez miért alakul ki, de feltételezhetően valamilyen bélkárosító fertőzés áll a hátterében. Lehet ok az úgynevezett áteresztő bél szindróma is, de szerepet játszhat a kialakulásban a valódi gluténérzékenység is. Mindezek azért lehetnek kiváltó okok, mert az alapbetegségek károsítják a bélnyálkahártyát. Ez a hisztamin intolerancia rizikóját azért emeli, mert a hisztamint bontó DAO enzim egyrészt a bélnyálkahártya sejtjeiben termelődik, másrészt a sérült bélnyálkahártya magát a hisztamint is jobban átereszti. Ilyenkor sokkal súlyosabb tünetek jelentkezhetnek. hazipatika
Természetes megoldást a sok, kiváló antihisztamin hatású győgynövény jelentheti. Így a kinyert illóolajok előnyeit élvezhetjük, használatukat beépíthetjük a mindennapi rutinba, hogy csökkentsük a hisztaminózist. Legyél óvatos, mert a a gyógynövények illóolajai koncentrált formában tartalmazzák alkotóelemeiket és nagy mennyiségben irritáció, gyulladást okozhatnak. Diffúzorban 3-5 cseppet párologtatni biztonságos, vagy helyileg alkalmazva, a hígítás szükséges alapolajjal. Belsőleg alkalmazható illóolajokat, vízzel vagy kapszulába cseppentve ajánlott fogyasztani.
#hisztaminintolerancia #allergia #migrén #puffadás #antihisztaminhatás #illóolajok #ödémásszemek
Cimkék:hisztaminin tolerancia, allergia, migrén, puffadás, antihisztamin hatás, illóolajok, ödémás szemek,